Osophine´s historia

I sökandet efter mer familjevänlig fritidsaktivitet än bergsklättring och segelflyg kunde vi till sist inte motstå 70-talets stora trend segling. Vi hade inte kompetens ens att få hyra en båt. En samtidig trend var att skaffa villa eller radhus. Vi hade lånat en hacka för detta ändamål men då vi aldrig lyckades hitta en lämplig lägenhet till de som hade villan vi ville köpa så valde vi till sist att lägga den på vår första båt. Den inköptes lagom till Ninas 30-årsdag 1977. Det var Vega nr 528 byggd 1969. Hon köptes vid Gäddvikens segelsällskap i Stockholm. Hon hette "Osophine" och var sjösatt och fick därför behålla namnt. Vi fick lite råd och dåd men lärde oss mest genom trial and error. Andra året gick vi Göta Kanal och seglade "runt Sverige" och blev riktigt bitna av segling. Nina började redan då försöka övertyga resten av familjen att med en så bra båt som vår Vega skulle man kunna segla jorden runt hur lätt och säkert som helst. Efter 7 år växte Osophine lite och blev en Ballad som vi hade mycket roligt med i 12 år. Inför Ballad köpet diskuterades nytt namn på vår båt men vår son la in sitt veto och därefter har vi behållit namnet och låtit båten sakta växa via en Forgus 31 till vår nuvarande Hallberg Rassy 36 MK1 nr 238 byggd 1994 som vi förvärvade 2003.

Vi köpte henne i Sölvesborg av den ursprungliga ägaren. Hon var mycket välvårdad. Vi hade känt oss trygga även med våra tidigare båtar men efter bara någon säsong så kändes det som att vi hade en båt som ingav en extra stark känsla av trygghet och våra tankar på en riktig långsegling tog snabbt fart och ledde till en succesiv upprustning av såväl båten som vår egen kompetens.

Hon är 10,90 lång, 3,55 bred har ett deplacement på 7,5 ton men väger 9,5 ton. Mera detaljer om  båten kan hämtas på www.hallberg-rassy.se.

 

btenSå här såg hon ut 2008 vid Gubbö Kupa

inna hon blev utklädd till "riktig" långfärdsbåt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här ser hon ut när hon ligger i Byxelkrok på väg ut som riktig långfärdsbåt i maj 2010

fullt-utkldd