19-30/12 2012, Le Marin & St anne, Martinique

Första natten ligger vi för ankar inne i Le Marin för att ha nära till tullen och imigration. Sen går vi ut till vår vanliga ankringsplats nästan ända längst in mot Club Med udden och rel nära St Anne´s kaj. Här ligger redan svenska båtarna Shaddock, Rosalinda samt Sauwona. Trevligt seglarumgänge där alla passar på att byta lästa böcker med varandra. Vi hyr bil och bunkrar på ”stora” Carrefour uppe i Fort de France. Har en trevlig och mysig Julafton tillsammans med Vagabonderna. Lite tokigt är det men glögg med pepparkakor och svensk julmat skall det vara. Vi provade dock en lokal typ av rökt julskinka som var kanongod. St Anne är verkligen en fantastiskt bra ankarplats. En jättestor bukt med bra sjö och vindlä (i rådande O-vind) och 4-7 m djup överallt.

 

incheckning  vrak

T vä Bengt/Vagabond checkar in i Frankrike i Le Marin. Här är vi ju i Europa och inklareringen får man sköta själv på en dator på Marinakontoret i Le Marin. Enormt smidigt jfr med de övriga Caribiska länderna där det är mkt formellt och byråkratiskt.

T hö det är ett stort ankringsområde i Le Marin som även kan användas som orkanhål men även här händer det saker. Här sticker bara masten och resten av jollen upp över vattenytan mitt bland en massa andra ankrade båtar - man undrar vad som hänt!!?

 jul  juldek

Vi firade svensk jul med Vagabonderna. Glögg, sill, Jansson, köttbullar etc och med sedvanlig dekorationer och julgran dock i båtstorlek.

 sandstrand  under-trad

Den trevliga vandringen till vykortsstranden Les Salines är numer obligatorisk när vi ligger i St Anne. Väl framme vilar vi ut i skuggan av ett stort träd som vi senare förstod var ett sk macginel träd. Dessa är giftiga och man skall inte röra vid de när det regnar eller om man är våt. Nina fick mycket snabbt ett 2x5 cm stort brännmärke på ena underarmen - så se upp med dessa träd. I Franska delen är de ofta markerade med ett rödmålat band men inte alltid!!!

 bokstamlar

Vi var som sagt 5-6 svenska långseglare ankrade här och det utbröt ett livligt byte av böcker. Detta är ett trevligt och effektivt sätt att man delar varandras bibliotek av lästa böcker. Oftast lämnar man sin signatur eller stämpel inne i böckerna vilket gör att man kan följa vilka båtar de har seglat på.

// //