5 juli Crinan canal

På morgonen den 5:e drar Åsa hemöver och vi trotsar regn och motvind och ger oss av mot Crinan. Valet av väg var ganska enkelt.

Att gå runt Mull of Kintyre i dessa vindar är inget kul. Vi lämna Kerrera  ett par timmar före HW, enligt råd från lokala seglare, här gäller det att noga passa på strömmar och vindar  annars kan passerandet av vissa delar av sträckan vara omöjligt eller rentav farligt. J-t stampigt 12-14 rakt emot och hög sjö innan vi kommer i lä av Scarba. Sen ren forsränning i Luing sound, max 10,3 knop på GPSen, får uppleva alla slags tidvattenfenomen, rips, eddies, races etc och passerar nära det beryktade Coryvreckan, sundet mellan Scarba och Jura. Har man läst Björn Larssons ”Den keltiska ringen” finns den och många andra platser här i krokarna med i berättelsen.

stamp  fors

Forsränning i Luing Sound.

coryvreckan

 

Coryvreckan, sundet mellan Scarba och Jura, en plats där man inte skall vara på vi fel tidpunkt.

 

Vi får en blåsig och lite strulig angöring vid sea-locken i Crinan men väl inne i kanalen har vi en härlig eftermiddag och kväll i fantastisk omgivning.

smaltin-i-crinnan

septima-crinnan

Ovan bilder från inskussningen i Crinan samt från den trånga och mycket idyllsika kanalen.

Det visade sig att von Platen som byggde Göta Kanal var kompis nmed Telford som byggde Caledonian och Crinan. För en som gått Göta kanal 9 ggr känns således detta ganska hemtamt.

ff

 

// //