17 - juli Arklow

Klockan ringer 0300-tidvattnet/måste passa högvattnet-känns ungefär som när man var jour och blev väckt kl 3-lite ruggigt minst sagt. Det har blåst 14-18 m på Irlänska sjön senaste dygnet men håller på att avta. När vi väl kommer ur lä ute på Dublin bay piper det i riktigt bra och det revas coh övervägs att vända eller att gå in i Don Lagherie men vi fortsätter. Sen utvecklas vädret enl prognos och det mojnar av rel snabbt. Håller med Reeds om att man bör angöra Arklow i dagsljus.

Svårt hitta piröppningen, allt är grått, inga vita pirhuvuden här inte. Lägger oss vid pontonen i floden utanför marinan som ser jättetrång ut. Ropar upp hamnkapten som tar in oss i marinan för att vi skall få det bra under den förestående sydliga kulingen och regnvädret. Såg lite grått och halvtråkigt ut alltihop men bl a pga pågående ”festival” under helgen med alltifrån säckpipor, irländsk folkmusik till griskapplöpning och tävlingar i glass och spagettiätning så blev det här en riktigt genuin och fin upplevelse av det ”riktiga” irland. Den mycket lilla marinan är välskyddad och faciliteterna i det gråa stenhuset i prima skick, skinande blankt och rent.

Sedan en längre tid har vi kännt behov av lite sommarvärme, medvind, mindre regn. Vi kollade faktiskt förra helgen om det fanns några lediga flygstolar för att kunna ta oss hem till Stockholm för att träffa Erik med föräldrar och samtidigt värma upp oss lite-men det fanns inga lediga- så vi får gilla läget. Vi har åxå diskuterat möjligeten att ändra plan och i stället för att gå direkt på La Coruna ta oss in mot Lands End och Bretagne. Detta har aktualiserats bl a av senaste dygnets ihärdiga och rikliga nederbörd, har aldrig varit med om maken vad det kan regna, alltifrån jättedroppar som vräker ner till att luften är fylld av en grå vattenspray. MEN - när man, som vi gör, följer ca 5 olika vädersajter flera ggr om dan när vi har uippkoppling kan man ana en möjlig förändring i vädret vilket idag åxå bekräftats av Anna Eronn, meteorolog på SMHI och OSK are med erfarenhet Atlantsegling och annat. Högtrycket över Azorerna drar sig österut och verkar tränga undan pärlbandet av lågtryck för några dar och kan kanske ge oss det väderfönster vi behöver för att våga lägga loss med kurs La Coruna inom ett par dar, kanske redan i övermorgon onsdag. Det skulle i såna fall innebära att vi troligen skippar Kinsale, det skulle ta oss minst 2 dar att ta oss dit, utan istället försöker gå direkt härifrån Arklow. Den spännade följetongen fortsätter....

// //