21-27/3 Culebra, Puerto Rico

Nu är det dags att angöra Puerto Rico. Skall bli spännande. Motor ned i sundet mellan John och Thomas sen kanonfin slör över till Culebra som vi angör vid 15 tiden ankrat kl 16. Efter lite tvekan bestämmer vi oss för att ta oss in till tullen samma kväll för att cleara in vilket man måste trots att det är US. Vi kör runt med dingen för att hitta dingebryggan men hamnar lite ”snett” och tack vare det blev vi inbjudna att lägga jollen hos Ignacio och Salli Garcia. Han ringer till tullen och vi kan anmäla ankomst och får gå till tullen nästa dag. I stället blir det öl och prat hos Garcias. Lärdom är att man måste anmäla ankomst på tel 787 729 6480 om man inte hinner in till tullen på flygplatsen men deras öppettider är lite osäkra så telefonsamtalet är nog ett måste alt är att man kör en nödlögn och uppger att man försökt ringa ovan angivna nummer men att ingen svarade. En fransk båt som erkände att de inte ringt fick en anmärkning registrerad i datorn och vid nästa förseelse utlovades  5000 dollar i böter. Annars var tullkillarna ganska vänliga faktiskt. Bästa jollebryggan är Town Dock sen är det ca 15 min promenad till flygplatsen. Bästa snabbköpet Costa del Sol ligger på andra tvärgatan t vä efter flygplatsen. Vi gjorde 3 besök på Flamenco Beach. Gick 2 ggr och hyrde golfbil en gång. Jättefin beach med gott om kiosker som säljer billig lunchmat och goda Pina Colada. Sista dan körde Salli och hennes barnbarn runt oss på ön till de platser vi inte kunde besöka med golfbilen. Det fanns flera fina nästan folktomma stränder.

Vi blev lite tagna dels av Ignacios och Sallis gästfrihet men åxå av öns historia. Från 1917 då USA köpte den användes den som militärt övningsområde och övningsskjutfält för deras slagskepp men även bombningar från luften. Lokalbefolkningen behandlades riktigt illa!! 1975 först blev man fria från denna plåga och sen dess har lugnet lagt sig över Culebra. Vi hade hört att det skulle vara mycket glest mellan båtarna här men kan inte riktigt hålla med om det. I Ensenada Honda kom det och gick besökande seglare varje dag dock inte en enda hyrbåt! I vår plan ingick ett besök på Culebrita men under hela tiden låg det på ett skapligt nordligt svall som gjorde Baya Tortuga otjänlig som övernattningsplats så det får stå kvar på att göra listan.

Vi kan åxå rekommendera ett eller flera besök på restaurangen ”The Dingy Dock” ett poppis hangout för seglare med en egen jättebra jollebrygga. Både Unicorn, Emma och Vagabond var här samtidigt med oss – nytt rekord med svenska båtar på ön ??!

Vi har ju daglig koll på vädret och eftersom det har varit snälla vindar en tid och det nu kommer en ganska lång period med ganska frisk ostlig vind dvs rakt emot måste vi anpassa oss till det och vända tillbaka österut mot St Thomas och kanske hinna med ett återbesök på BVI. Efter 5 dagar och 6 nätter bestämmer vi oss för att lämna Culebra – för första och sista gången eller kommer vi tillbaka!? Det är en fråga  vi ställt oss ganska ofta den här säsongen när vi lämnat ställen som vi gillat riktigt mycket. Osophine skall ju tillbaks till sin hemvärldsdel snart och vi räknar med att något återseende på egen köl blir det knappast-men man vet aldrig!! Annars får man väl ta flyg, färja och buss om längtan blir för stor och vi mot förmodan saknar sysselsättning hemma.

sailrock  pr-flagg

Vi passerar "Sail Rock" på vägen mot Culebra. Amiralen sätter Puerto Ricos gästflagga.

 bron-dewey  caribtid

Huvudstaden på Culebra var uppkallad efter den första amerikanska befälhavaren Gen Dewey. T vö lyftbron i Dewey. T vä en skön demonstration av vad man brukar kalla "Caribean time" - no hurry no worry!!

 ignacios  nordpolen

Nina med Salli Ignacio och hennes barn-barn på deras altan. Salli bjöd på en fin rundtur i sin bil. Barnen var vetgiriga och ville veta var Sverige låg - nära Nordpolen.

 redsnapper  juliano

Ignacio visar stolt upp en redsnapper som han nyligen fångat tillsammans med Juliano (närmast kaneran t hö). Juliano är infödd på Culebra och har högt anseende på ön pga sitt sociala engagemang i bl a skola och idrott för de unga. Stans idraottsanläggning var t ex uppkallad efter honom.

nina-flamenco2   nina-francesca

Lite "miljöer" från Flamenco Beach som vi tyckte var jättetrevlig.

tanks1  tanks2

Kvarglömda Amerikanska "leksaker" från den tid då dom använde hela ön som ett militärt övningsskjutfält!!

pina-colada  golfbil

Man måste ladda med en Pina Colada innan men hoppar in i golfbilen och åker hem efter en ansträngande dag på stranden. Bilen var dock ett kul mellanspel, i vanliga fall gick vi till Flamenco beach vilket tog ca 1 timme enkel väg.

 

ff

// //