27/3-2/5 Charlotte Amalie, St Thomas

Vi får en jättefin sträckbod bidevind för styrbords halsar hela vägen över till infarten till Charlotte Amalie. Tar ner seglen utanför Crown Bay och går sen motor genom Haulover Cut in i den stora hamnfladen och ankrar på dryga 10 m bakom Xavita i Long Bay granne med 3 stora kryssningsfartyg.  60 m kätting blir det för att man skall känna sig någorlunda trygg för det drar in en del sjö i bukten från SO. Dag 2 sticker Xavita och Unicorn kommer i stället. Efter ett stort antal dagar med lite vind börjar det sen blåsa 10-12 m/s och det blir sen en händelserik natt då en stor amerikansk båt, vår närmaste granne, väcker Unicorn som ligger i lä om oss och anklagar dom för att ha draggat över sin ankarlina. Vi vaknar av att nån ropar ”Osophine….Osophine…” och när vi tittar upp tror vi att det är vi som draggat när vi har Unicorn alldeles bredvid oss i st  för som när vi nattade ca 70 m akterut. Det visar sig att Amerikanen är boven i dramat det är  han  som draggat även om han aggressivt hävdar att Unicorn har draggat nästan 100 m framåt, mot vinden. Unicorn valde att inte argumentera då hans jättestora bogspröt var nära att ta med sig allt som fanns på deras akterdäck men behövde ha upp oss eftersom vi låg över deras ankare. Unicorn ankrade om på den plats amerikanen legat, sen satt vi uppe i 2 timmar och kikade på när amerikanen fortsatte att driva allt längre och längre ut, men han vaknade alldeles innan han skulle kollidera med en Amel 54 och ankrade äntligen om. Vi inbillar oss att den killen som var så styv i korken fortfarande tror att det var Unicorn som draggat mot vinden, över hans kätting, det finns en uppsjö av knäppisar även på sjön.

Annars var stan trevlig. Man kunde lämna jollen antingen vid superyacht marinan, yacht Haven Grande, som har en liten jollebrygga som egentligen är avsedd för deras kunder och inte för såna som oss. Men det var i stort sett bara ”såna som oss” som låg där. Den är ofta överfull men det gick alltid att hitta nån liten bit att lägga tampen i förutsatt att alla andra inte lagt sig med korta tampar för då är flexibilteten noll. Härifrån är det sen kort väg till en jättebra Supermarket ”Pueblo” samt till K-mart. Det finns en lite lyxigare och dyrare mataffär i krysningskvarteren som kan vara ett bra komplement till Pueblo, åxå nära att gå. Man kan åxå lägga jollen mitt inne i stan vid kajen innanför Coast Guards pir. Sen kan man gå och förundras över all denna shopping som försiggår här. Vad f-n håller de på med?? turisterna köper an massa krimskrams i de otaliga juvel-, diamant, Rolex-, Breitling, Vuitton etc etc affärer som finns i stan. Vi promenerade de 5 km ner till Crown Bay Marina 3 ggr tor för att kolla in där man lastar båtarna på transportfartygen. Nyttig promenad och bra att se hur det gick till. Däremot år marinan dyr, 95 usdollar för Osophine.

Påsken firades här bl a med jättetrevlig Påsklunch hos Håkan och Anna-Karin på Unicorn. Vi lärde åxå känna Dave på ”Jammin”-trevlig kille som seglar tillsammans med sin fru sedan några år. Dom planera att ta sig till Europa och kanske Sverige om några år, hoppas att dom dyker upp.

De sista dygnen var som sagt ganska blåsiga och det rullade skapligt vilket påverkade nattsömnen negativt. Därför tog vi upp ”kroken” och gick upp till Francis Bay på St john.

 

mot-st-thomasmot-st-thomas-1

Ett par bilder från vår fina bidevindssegling mot St Thomas.

ch-amalie-1ch-amalie-2
Hela Virgin Island bär på en massa kolonialtids historia. Danskarna lär ha hört till de som vra hårdast mot sina slavar. Hela Charlotte Amalie andas fortfarande resterna efter den danska eran.

T hö amiralen kör jolle hem från Yacht Haven Grande.

 pasklunch  unicorn

Här vankas det god och trevlig Påsklunch med alla traditionella tillbehör ombord på Unicorn med Anna-Karin, Håkan och Morris.

 

ff

 

// //