1/6 - 26/6 Medelhavet

Snoekgracht anlöpte hamnen i Genua sent 31/5. Vi tar taxi ner till hamnen kl 0600 och går ombord för att förbereda inför avlastning. Detta går lika smidigt och säkert som lastningen på St Thomas. Efter ett par dagars båtfixande beslutar vi att sakta ta oss västerut mot Marseille och Port St Louis för att lägga upp henne där inför vintern. Ursprungsplanen var att segla maj och juni ner mot Rom och kanske Sardinien, lämna båten helst på land över juli och augusti, och sen segla en bit till i Medelhavet i september och oktober. Förseningen av transporten med 5 veckor gjorde att det bara var 3 veckor kvar av juni, förvaring 2 månader på land skulle kosta från 12 – 20000 lägg till det att under ”seglingen” från Genua till Port St Louis kunde vi segla endast 3 timmar resten var motorgång på ett alldeles stilla Medelhav så ändrades således planen till att låta Osophine vila på land i hela 11 månader samtidigt som vi kan prova på att vara hemma en hel vinter som pensionärer vilket blir en helt ny upplevelse och som sen får ligga till grund för nästa års beslut om hemfärd via floder och kanaler (vilket är grundplanen) alt segla 1 eller 2 säsonger i Medelhavet innan vi kör hemåt.

MEN vi hade en fin ”segling” ändå längs Medelhavskusten. Vi besökte Savona och San Remo i Italien. Åt god Ligurisk mat. Missa inte Vino e Farinata på Via Pia i Savona. Savona var fö en jättefin stad med en trång men fin hamnbassäng och trevlig hamnkapten. Gästplatserna var få men vi hade ringt och reserverat vilket vi rekommenderar i de fall där det är möjligt. Vi besökte Nice och Cannes som bägge var mycket positiva överaskningar och inte så uppnäst som vi hade förväntat oss. I Le Lavandou i Frankrike träffade vi Tommy och Kerstin i Hannah från Örebro. De hade gått kanalerna ner 2012. Två nätter tillbringade vi i Toulon som vi nog tyckte var lite stort och opersonligt. Vi gick aldrig in i gamla hamnen i Marseille. Flera hade vittnat om den stora trängseln där och svårigheten att få plats. Vi valde i stället att lägga oss på ön Frioule alldeles utanför stan. Den ligger granne med ön If som är mer känd som Greven av Monte Christos fängelseö . Trevligt, vackert och mycket speciellt ställe med mängder av gamla fortifikationer som tyskarna byggde under 2:a världskriget. Här tillbringade vi flera nätter, cyklade, vandrade och badade i 20 gradigt vatten vilket överaskande nog inte var alltför smärtsamt för en (läs Pär!) som haft 28 grader som badgräns i flera decennier. Vi har ofta hört av andra som seglat i Medelhavet att det är ”inget att se” innan man kommer runt Italien österut till Kroatien, Grekland och Turkiet. Sammantaget tycker nog vi att den kuststräcka vi upplevde ändå bjöd på många positiva upplevelser och definitivt utgör en intressant kontrast till seglingen såväl i hemmavatten som över i Carribien.

Vi valde att köpa ett 12 månaders avtal med Marina Port Napoleon. Priset för det blev ca 20000:-, dvs lika mycket som det kostar oss på Bullandö och lika mycket som det skulle kosta att ha båten på land 2 månader på Sicilien. Marinan är jättebra, vi och båten stortrivs. Man kan hyra spatiösa och bra lägenheter med kök för 90 euro /dygn  medan man båtfixar. All slags service finns.

 

bilder kommer

 

// //