20-23 juni 2010 Nordsjön

Innan vi lämnar Kristianssnad har vi förberett stormfocken på kutterstaget. Sätter segel i O-NO vind utanför Kristianssand och seglar västerut längs Sörlandet.

Bilder på stormförberedelser och när vi lämnar Kristianssand:

ut-krsandstormklar

Läs mer med bilder:

 

Vinden vrider som förutspåtts mot NV och vi tar oss precis förbi LIndesnes innan vi måste slå vid 15 tiden. Kan sen hålla bidevind 10-15 grader söder om önskad kurs. Provar våra fiskedon, enklast tänkbara inköpta i Kristianssand, och har inom 10 min 8 fina makrillar. Vinden tilltar och ligger s sm mellan 12- 14 m/s med periodvis upp till 16. Tar ner ett rev, rullar in genua och ut den nya focken. Båten går mycket fint och tryggt med vindroder trots den lite krabba sjön. Natten blir lite jobbig fr a pga kylan. Det är 9 grader i vattnet, blåser nordvind och man sitter ganska stilla. Dubbelt av allt under den varma "överlevnadsoverallen" men ändå obeskrivligt kallt i motvinden. Vi turas om att gå ner i värmen och sova ett par timmar i taget.

Fiskelycka:

rensa-fisk i-stekpannan napp-makrill

Under dag 2 mojnar det av något och s sm blir det varierande motorgång och segling i svag bidevind. Plötsligt händer något runt båten ett gäng på ca 20 delfiner ger oss en privat show som är en för oss ny och fascinerande naturupplevelse. De gillar verkligen att hoppa och skutta kring vår båt. Natten mot dag 3 passerar vi flera stora oljeriggar och det börjar disa till sig. Under natten tät dimma som ligger nästan hela dag 3. Näst intill skräckupplevelse när vi passerar "Halibut bank" i tät dimma med ett stort antal fiskebåtar som snurrar runt tätt intill oss enligt AIS och radar. Vi får ett par slänggippar när vi ändrar kurs för att undvika kollision och då upptäcker vi att kicken har ramlat loss från beslaget under bommen. Som tur är sitter bulten kvar och vi kan få tillbaks det hela på plats. Orsaken var att saxpinnen gått av. Vi har några timmars lucka i dimman när vi i vacker solnedgång går in i Moray Firth. Vi har nu ca 80 Nm kvar till Inverness. Vid midnatt sluter sig dimman igen och vi kör hela natten utan sikt. På morgonen lättar dimman gudskelov och allt känns därmed lite skönare och njutbart. Nina är som alltid lugn och orädd och serverar i relation till omständigheterna utsökta måltider. Vi vill gärna slussa in i kanalen innan högvattnet vänder och varvar upp motorn så att vi är i Clachnaharry Lock vid 12 tiden. Förtöjer vid Seaport marina ca   15. Vi har då seglat 3 dygn och 7 timmar och avverkat ca 435 Nm sen start. Skönt att förtöja. Vi lyckas hålla oss vakna till 8 på kvällen sen somnar vi gott och sover 14 i ett sträck.  Nu väntar ett antal dagar i Inverness tills Ninas syster Åsa ansluter 28/6 för att segla med oss en vecka.

Osophine mellan himmel och hav nånstans på Nordsjön och kompisbåten Septima i solnedgång när vi just är på väg in i Moray Firth och bara nån timme senare tät dimma som varade hela natten samt när vi har slussat in genom Clachnaharry Sealock och 435 Nm Nordsjö ligger bakom oss:

inslussad him-hav septima-solnedg

// //