7-10 augusti Baiona

 

Lämnar Portosin utan nån större saknad. Har en fantastisk inledning med 17 – 18 m/s i ryggen och hög fart. Mojnar s sm och vi kan utan större bekymmer ta oss förbi Cap Finisterre, Spaniens västra utpost, som är en dramatisk klippa och ett ökänt blåshål. Kommer in i Baiona på eftermiddan och vi har då lagt den del  av Galiciens höga, branta, vackra, dramatiska och ganska ogästvänliga (förutom de trevliga hamnarna) kust bakom oss. Man kan hålla med om att benämningen Costa del Morte (dödens kust) är ganska adekvat.

 

I Baiona blir man mottagen av hamnvakt i gummijolle som lotsar till lämplig bryggplats, han hinner åxå hoppa i land, ta tampar och hjälpa till med förtöjning. I alla spanska hamnar har det varit oftast två  man som dirigerat in och tagit emot vid bryggplatsen. Suverän service och naturligtvis skapar det arbetstillfällen åxå. Stan är väldigt fin och trivsam, vi blir här 3 nätter, den sista på svaj utanför hamnen. Här finns ett fantatsikt vackert beläget kastell med anor från 800 talet samt en replika av "Pinta" ett av de två fartygen som Ciolumbus & Co lyckades ta sig tillbaka med. Det var inte mycket till båtar, och de hade vare sig GPS, fleece eller Goretex, så man blir onekligen imponerad.

Vilket lyckokast att ropa upp Maria på VHFén. Vi har en mycket fin samvaro, alla fyra trivs bra ihop, Erland och jag joggar varannan morgon, vi ses ofta över ett glas vin, en svalkande öl eller går ut och äter tillsammans.

// //