17 aug Cascais

Lämnar Nazare tidigt kl 7. Dock med viss tvekan. Det var rejält disigt och duggregn. Kändes som att det skulle bli dimma och att under såna förhållanden sitta och spana efter fiskeredskap i nästan 70 distans var inte så kul.

 Men efter akuta överläggningar så valde vi att inte gå och lägga oss igen utan stack samtidigt med ”Maria” och följde Mike´s (den brittiske gamla sjökaptenen som strandade här för ca 8 år sen och nu tilsammans med sin fru Sally är hamnkapten) råd för att få minsta möjliga motström ner till Cascais. Kurs direkt på Islas Berlengas, förbi till 9grader 30 min long och sen ny kurs till 3 Nm väster om Cabo Roca. Det var disgt redan från början men fr om Berlenga hade vi under resterande 48 sjömil tjocka. Vi fick spana så att ögonen nästan blödde och göra ett stort antal undanmanövrar för ett inte ränna in i fiskeredskap. Radarn ovärderlig för att hålla koll på andra båtar, AIS är ovanligt härnere bland fiske och fritidsbåtar. Vi blev lyckliga när det visade sig att dimman hade en mk´t skarp kant ca 5 Nm utanför Cascais som vi alltså kunde angöra med fullgod sikt.

Vi kan här konstatera att vi ligger bra till tidsmässigt. Vagabond som vi ev skulle sammanstråla med på Madeira går inte ut ur Medelhavet förrän om ca 6 v, andra OSK båtar har ca 1 månad innan de kommer ner hit till Lissabon. Så vi känner för att ta det lite lugnt och ligga still några extra dagar. ”Softar” här i Cascais, tar tåget in till Lissabon. Det är varmt ca 35 och blåser alldeles för lite så det blir till att svettas och dricka mycket.

I förrgår 19 aug kom fam Holm (Herman och Karolina med sina 2 fina grabbar Hugo opch Kalle) på ”Salt af Waxholm” hit med vårt i Camarinas kvarglömda lakan. Jättefin familj som vi tillbringade 2 trevliga kvällar med och som vi hoppas återse snart.

 

// //