12-19 sept Porto Santo

När vi kom tillbaks till Cascais låg en nytillkommen svensk båt granne med oss, det var Bengt Borg i sin Stratus ”SimSalaBim”. Han gick ett dygn före oss men vi har radiokontakt 2-3 ggr/dygn vilket är jättetrevligt. Bengt tar också mycket vänligt emot oss i det kolsvarta mörkret när vi angör Porto Santo vid 00.30. Sista 20 Nm hade vi god vägledning av fyren Ponta de Barlavento på  Sau Lourenco och GPSén förstås men det blir ändå att man tar ut lite extra ”respektavstånd”.

 

Nedan; vi lämnar Cascais och Europseiska kontinenten bakom oss för drygt 4 dygns slör för bara genua över till Porto Santo.

5-dygn-till-Porto-santo bara-genua

Sillmacka och Gammeldansk tillsammans med Bengt smakade bra på nattkröken efter 4,5 dygn på Atlanten . Vi hade redan bestämt att vi skulle vara här minst en vecka,  I hamnen låg redan Salt af Waxholm och Solea vilket gör att vi har en fin koloni av besättningen från fyra  svenska båtar. Porto Santo lever med råge upp till sitt rykte och vi stortrivs, ön blir en av de stora favoriterna hittills. Vi cyklar eller går längs stranden in till ”Byn” eller ”stan” – Villa Baleira. Lite turister, mkt trevliga och hjälpsamma människor, skönt klimat, sol, milslång nästan öde sandstrand och i slutet av veckan Columbusfestival, ett litet speciellt lokalt jippo, som vi uppskattade, vad mer kan man begära.

Nedan utsikt över hamnen samt från marinan in mot stan och den milslånga sandstranden.

uts-hamn-santo p-s-in-mot-stan

Vi ”softar”, vandrar tor på den 9 km långa och gyllengula sandstranden, cyklar, hyr bil en dag och kör runt ön. Vi vandrar upp på Pico do Castello som dels erbjuder fin utsikt över ön men åxå vittnar om envisa och arbetsamma människors försök att få lite grön växtlighet på ön. Hela toppen är terrasserad och man har ordnat små levador för bevattning. Tyvärr är väl inte resultatet vad de hoppats på. Ön är mkt karg och endast till en liten del beväxt.

Ett par kvällar besöker vi Columbusfestivalen. Bl a har de en mycket fin och seglande replika av hans Santa Maria.

Ett viktigt inslag för långseglare är att lämna sitt bomärke på vissa platser, en sån är Porto Santo där hela piren är full av målade ”bomärken”. Vi inhandlar färg och penslar och sen vidtar en process som sträcker ut över flera dagar med design, maskning, skära ut schabloner, måla i olika lager (färgen måste ju torka mellan varven) innan vi känner oss klara. Vi hittar åtminstone märken efter 10 andra svenska båtar som varit här tidigare som vi känner till. Totalt rör det sig säkert om uppemot 100 svenska ”bomärken”.

Efter 8 dar är det dags för uppbrott och vi lägger kurs mot Maderia. Söndagen 19/9 , valdagen, ( vi har redan röstat) lämnade alla svenska båtar Porto Santo med kurs på Maderia. Ombord på Osophine har besättningen utökats med Hugo (11 år) från segelbåten Salt. Svag vind som var platt läns gjorde att det var svårt att få en effektiv segelsättning.  Eftersom Hugo inte seglat spinnaker sedan han var så liten att han inte har något minne av det, satte vi upp vackra blå/vit/gula.  – Det finns nästan inget som går upp mot en undanvindssegling med spinnaker under perfekta förhållanden.  Vi kunde sen köra 6-7 knop i en vind på ca 5 m/s ända fram till Quinta do Lorde som blev alla 4 svenska båtars val av hamn på Madeira.

// //