28-30 sept Atlanten

Lägger ut 10.30 för de 270 Nm till Isla Graciosa. Halvvind slör i ca 10 m förutspås senare på dan. Passerar Islas Desertas för motor sen kan vi sätta segel, fullt ställ som sen successivt revas till enbart genua inför natten. Vindriktningen blir s sm halvvind till lätt bidevind och ligger upp mot ca 14 m vilket ger en lite skumpig och slamrig (allt i båtens skåp och stuvar far runt och dunkar och smäller) överfart.

 Svårt att sova förstås men det är bara två nätter. Vi hade räknat med en medelfart på ca 5-6 knop vilket skulle innebära att vi angör Graciosa i dagsljus. Men det gick i regel runt 7 knop så på slutet hade vi bara en liten slips av genuan ute för att få ner farten till ca 4 knop. Vi gick in i sundet mellan Graciosa och Lanzarote vid kl 9 på morgonen. Det blåste 13 m/s och vi tyckte inte att ankarviken Playa Francesa såg särskilt skyddad ut. Vi såg ”Salt”  som ryckte och slet i sin ankarkätting och hoppades därför på en plats inne i hamnen men där fick vi tji. Efter att ha gjort ett stort antal bedjande rundor framför den nästan aggressivt avvisande och välbeväpnade hamnkaptenen (batong, pistol och handfängsel) gav vi upp. Spontant kände vi då för att avstå Graciosa men vi var lite trötta och det var en hel dags segling till nästa hamn och som tur var bestämde vi oss att försöka ankra och hittade en bra plats långt in i den nästan fulla Playa Francesa . Efter 3 försök fick vi bra håll på 5 m med 30 m kätting på vårt 25 kg Deltaankare.

Under seglingen provade vi våra fiske grejor och hade faktiskt 3 napp. Vi tror att det var en tonfisk och 2 dorado uppskattningsvis i 3-4 kg klassen men alla tre släppte efter att vi kanske varit lite för snabba med att rulla in. Eftersom båten gick 7 knop  hade  det nog  varit klokare att trötta ut fiskarna mer än vad vi gjorde innan vi halade in dom. Det där med fiske är en konst som vi måste lära oss.

// //