6-ca20/19 Marina Rubicon, Lanzarote

Trots att vi trivdes så förbaskat bra på Graciosa så lättar man ankar och drar till nya och okända miljöer men det är väl det som är vitsen. Ett omslag i vindriktning och styrka förutspåddes åxå och skulle innebära obekväm ankring och risk för draggning vilket starkt bidrog till beslutet. Det finns inte så  många hamnar på öarna och de flesta är små och fullbelagda nu inför det stora atlantrallyt för segelbåtar. Vi valde att gå direkt ner till södra änden av Lanzarote och Marina Rubicon som hade plats. Det är en danska som är manager, Kari Charlotte Rasmussen, trevlig och mycket kompetent. Marinan jättefin och välordnad.

 

Vi besöker Timanfaya som är deras stora vulkan nationalpark. Den hade ett jätteutbrott under 6 år med start 1716 och ett nytt på 1800 talet. Mycket välordnad park som gav bra skydd för den känsliga och karga naturen. Vi besökte åxå Cuevas Verde en kilometerlång lavatunnel som åxå är nationalpark.

Här firar vi bl a att Pär uppnår äkta panschoålder. Dan inleddes med att mobilen ringde vid 5 blecket lokal tid och det tog lite tid innan man i mörkret hittar telefonen men det var Uffe Hedin, Pärs efterträdare på kärlkirurgen, som ringde och grattade. Mycket uppskattat att man inte är helt bortglömd av sina arbetskamrater. Det blev en bra inledning på dagen som sen innehöll flera gratulanter både hemifrån och i båtgänget. Vi körde genomgående skumpa till såväl frukost, lunch som middag. Osophine hade stor flaggning förstås.

Vi hyr bil i 5 dar och gör flera trevliga och intressanta turer på ön. Det är ett speciellt landskap på såna här vulkanöar. Vi har fascinerats av såna tidigare på ex Hawaii och Maui. Mänsklig envishet har lett till att man lärt sig odla ex vin direkt i vulkanaskan. Man gräver gropar och placerar vinbusken i botten och bygger en liten mur runt gropen som vindskydd. Enorma arealer odlas på det sättet. Vi besökte flera Bodegor, vinproducenter, och köpte på oss lite att lägga i båtens olika stuvfack. Vi håller förstås vårt stora kulturella intresse högt och besökte bl a den berömda konstnären och arkitekten Cesar Manriques hem. Helt fantastiskt hur man inte bara kan odla bland lava och vulkanaska utan även skapa fantastisk arkitektur. Han har haft stor betydelse för att Lanzarote inte förstörts av stora och höga turistkomplex. Man har bibehållit den klassiska stilen med små envåningshus över i stort sett hela ön.

Under vår vistelse i marina Rubicon har vi träffat flera svenska vänner i båtarna Salt, Ambika och Simsalabim. Efter några dagar dök Pekka och Barbro från OSK  upp i sin Corona AQ. Det blir förstås mycket seglingsprat. Vi tipsar varandra om allt mellan himmel och hav som har betydelse för livet ombord. Råd och tips från Pekka & Barbro som är verkliga veteraner är förstås värdefulla. Samtalet för dagen rörde hur man skall klara sig ifrån att få invasion av kackerlackor ombord på båten. Det lär vara vanligt och särskilt svårt att få bukt med om man drabbas.

Härifrån kommer vi enl nu liggande plan att inom ett par dar segla till Fuerteventura, vara där några dar, och sen ta oss över till Gran Canaria dit Ninas syrra Åsa kommer den 5/11 för att vara med oss en vecka.

Vi kan åxå tillägga att Madeira albumet under ”Bilder” nu är klart-så gå in där och se hur vi hade det!

 

f

 

 

// //