22-28/12 La Gomera - Cap Verde

22/12 är den dag många i San Sebastians hamn har väntat på. Ett klassiskt ”väderfönster” mellan lågtrycken som drar förbi mellan Kanarieöarna och Azorerna. Man kunde möjligen ha gått igår men med risk för besvärlig korssjö efter den SV kulingen som nu ersätts av N-NO vind 10-12 m/s. Ca 8 båtar har planerat att sticka rakt mot Karibien eller som  vi ner mot Cap Verde. Vid lunchtid har redan 4 båtar stuckit. Vi hade en del kvar att fixa så vi är inte klara förrän efter lunch. Då har redan rapporter börjat strömma in från de som gick tidigare om SV ca 20 m/s och ett par båtar bestämmer sig för att skjuta upp avseglingen då det kan vara besvärligt därute.

 Vi är inställda på att gå, gribfilerna lovar N-NO så vi lämnar Gomera vid 14.30 men med kanske lite extra fjärilar i magen. Vi får bidevind/halvvind ca 14 m/s och ganska mycket vatten över däck men båten går fint i sjön och vi får en bra första natt med s sm avtagande vind. Dag 2 mojnar det rejält. Slutar med 22 timmars motorgång sen får vi en fin passadvind på 8-14 m/s som i det vackra och varma vädret sakta men säkert för oss ner till målet, Mindelo på Sao Vicente i Cap Verde arkipelagen.  Under resan fiskar vi och får 2 fina dorados  som äts bara ett par timmar senare med en god bönsallad-snacka om färsk fisk. Vi kör med lite olika segelsättningar för undanvind och med Magnus entusiasm lär vi oss mycket mer om hur vi skall köra med vindrodret bl a.

När vi ändå är inne på Magnus så är han ett fantastiskt tillskott i båtens bemanning. Hans sätt att prioritera olika saker i livet gör att han har kunnat vara stand by till väldigt sent och sen bara packa och sticka med 2 veckors varsel alldeles före de viktiga jul och nyårshelgerna. Han har utan några som helst problem accepterat att leva med de kanske lite udda Olofssons. Magnus är civilingenjör i teknisk fysik och driver ett eget företag som IT konsult. Han har under många år gett oss fantastisk service inom våra forskningsinstitutioner inom Karolinska Institutet och har även hjälpt oss med att designa vår hemsida.

Det är en helt annan belastning när man är tre. Vi har planerat att köra 3 timmars vakter. Dvs att man är ”på” 3 timmar och ”av” 6 timmar om inte vädret kräver att man är 2 man på vakt. Man hinner varva ner och kan faktiskt sova ganska bra. Magnus gillar att segla ”aktivt” vilket är uppiggande för oss gamlingar. Efter 6 dygn och 2 timmars segling angör vi Mindelo, vi har alltså kört ca 135 nm/dygn vilket är bra för vår båt. Hela distansen var 800 nm dvs ca 175 landmil. Vi hade 2 osäkra faktorer; det ena var risk för besvärligt svall från nästa jättestora lågtryck norr om Kanarieöarna och det andra var att helst komma fram så vi kunde angöra Mindelos för oss okända hamn i dagsljus. Lågtrycket gav bara en fascinerande ganska hög (ca 6 m) men mycket lång dyning som inte besvärade och vi kom fram i god tid före skymning. I hamn låg Salt som hade planerat att gå mot Karibien redan dan innan men pga magsjuka låg kvar; Palmina som gick mot Antigua från Mogan men som pga en del tekniska problem tvingades ta av mot Cap Verde. Det blir ett mkt hjärtligt återseende och vår sittbrunn invaderas av glada seglande landsmän. I hamnen ligger åxå Mary av Rövarhamn, med ”Sveriges näst mest äventyrliga familj”, som blir en ny och trevlig bekantskap för oss. Vårt första intryck av Cap Verde och Mindelo är klart positivt och vi känner att vi har hamnat på en mkt intressant plats med ett perfekt klimat, kanske Afrika när det är som bäst. Ca 30 grader men en NO passadvind som svalkar alldeles lagom. Vi får se när vädret bestämmer att vi bör lägga loss och segla västerut på det riktigt långa ”benet” på ca 2100 nm (ca 400 landmil) till det som idag verkar bli den mest troliga destinationen,  Martinique.

Bilder: {phocagallery view=categories|categoryid=14|imagecategories=1|imagecategoriessize=1|}

Comments  

#1 Guest 2010-12-31 15:10
Hej Nina och Pär!
När jag läser er senaste logg är det som ljuv musik. Det väcker angenäma minnen till liv. Vi låg i Mindelo 10 dagar i början av december 1979! Vi stortrivdes trots då politisk oro och undantagstillst ånd. Vi var cirka 4 nöjesbåtar i den lilla hamnen. Vi fick hjälp av mycket vänlig lokalbefolkning att bl.a. proviantera före atlantfärd.

Gott Nytt Seglarår och lycka till över "pölen"!
Ola & Torunn
Noa Noa II
// //