27-29/1 St Pierrre, Martinique

Lämnar St Anne samtidigt med kompisbåten Vagabond. 35 nm bidevindssegling upptill St Pierre. Denna stad var öns huvudstad fram till 8 maj 1902 då gick samma öde som Pompeji till mötes. Mt Pele fick ett jätteutbrott och dränkte stan i lava. Detta föregicks av ett antal episoder med förvarnande rökutveckling och utbrott men borgmästaren vågade inte ta beslutet att evakuera stan då han var rädd att förlora sitt ämbete då de stora plantageägarna i rent ekonomiskt intresse föredrog att ignorera dessa förvarningar. Därför dog 30 000 människor. Svajar här ett par nätter flanerar runt och ser på den ganska trevliga stan som ligger vackert under den nu helt inaktiva Mt Pele.

Utsikt över vulkanen Mt Pele från ankarplatsen. Enligt pilotböckerna skulle man kunna klara av tull och immigrationsformaliteter på den här restaurangen. Men det här ärvästindien och inte överaskanfe så hade man slutat med det för 3 år sen. Inte undra på att Bengt ser lite uppgiven ut.

mont-pele  bengt

Delar av stans strandnära bebyggelse i vacker kvällsol. T hö detalj och folk har uppenbarligen inte så stora pretentioner på boendestandard i denna del av Frankrike. Men satellit TV har man.

  st-pierre-strand  hus-st-p

Ett av våra bseök på restaurang för att få tillgång till  internet så att vim kan fixa till vår hemsida. Det är inte alltid uppkopplingen är bra vilket är en vanlig förklaring till lite långt mellan uppdateringarna ibland.

IMG_0220

ff

// //