3-7/2 Les Saintes, Guadelope

När vi kommer utanför Dominicas norra udde så har vi ånyo hela Atlanten i sidan utan läande öar. Inte lika stökigt som när vi gick upp till Dominica men en ”halvtuff” segling i 12-14 m/s. Vi får en boj i Bourg dvs ”stan”. Dessa installerades förra året och är nya och pålitliga till skillnad från många andra här. De lades ut i samband med att man införde ankringsförbud i området. Man får ankra på vissa ställen om alla bojarna är upptagna. Bojarna är numrerade så när man checkar in (immigration and customs) på ett av cafeerna så får man åxå ett kontrakt på bojen. Samma firma har ”multiservice” inkluderande färska baguetter alt croissanter till båten om man beställer dan före. Les Saintes var vackert och trevligt trots att det myllrade av fr a franska turister. Vi blir här några dagar. Beser diverse gamla franska befästningar från Napoleon tiden. Vi har ju berättat tidigare om dito i Prince Rupert Bay på Dominica där engelsmännen låg. Här på Les Saintes huserade franska flottan och förberedda sig inför det stora sjöslaget. Historien innehåller inte bara död och förintelse europeer emellan utan naturligtvis mycket om slavhandel. Man seglade i en triangel. Från Afrika med slavar till Västindien, härifrån till Europa med socker och kryddor och sen tillbaks till Afrika. Samtidigt infanns sig också ett behov av att skydda sin luckrativa sockertillverkning från amerikanerna, forna europeer!!, pengar, pengar det är det som avgör vem fienden är!? Utöver dessa historiska utflykter och upplevelser vandrade vi till olika beacher bla Pain du Sucre och fr a Pompierre en fantastisk strand på öns östra sida som ligger skyddad av ett par öar.

Utsikt över Bourg med båtar vid bojar sedd från Fort Napoleon. T Hö vallgraven, klart att det var svårt att ta sig in och spöa fransmännen här. Man kan inte låta bli att förundras över hur mycket energi och pengar människan har lagt och lägger ner på olika typaer av m ilitära anordningar!

fort-napoleon-1  <fort-napoleon

Så här hade man det innanför murarna på 1800talet om man var fransk militär utlokaliserad till Västindien. Idag ett ganska intressant museum.

fort-napoleon-2  fort-napoleon-4

Utsikten från murkrönet upp mot Guadelope är det inget fel på. Även här finns gott om iguaner. Vi blir fortfarande lite fascinerade när man stöter på dom, de är ju kameleonter åxå. Lokalbefolkningen käkar dem och tycker det är jättegott, tur man inte är lokalbefolkning.

fort-napoleon-3  fort-napoleon-5

Vi undrade länge vem som hade byggt det här skumma huset som såg ut som ettfartyg som kom rakt ut från ön. Det visade sig tillhöra kommunen idag, ritat av nån arkitekt som fått en liten minnesplakett på kåken, och inrymde öns läkarmottagning!!

lk-mott

// //