Hemma april-november 2012

Nu är det mindre än 3 veckor innan vi är tillbaka på båten som ligger på Grenada. Det är inte utan att vi längtar till värmen efter denna sommar.  Just nu håller vi på att ta fram och tvätta våra sommarkläder som vi inte har använt alls sedan vi kom hem. Vi försöker också komma på vilka reservdelar som är viktiga att ta med och hur vi skall få med oss allt utan att betala för mycket för övervikt på flyget. Vi måste både byta flygplats och göra en övernattning i London därför måste bagaget förstås vara någorlunda hanterbart för oss två. Eftersom resväskor inte kan stuvas ombord och mjuka seglarväskor är svåra att släpa mellan flygplatserna, åtminstone om man har flera bagage, har vi skaffat gamla hårda resväskor på hjul som vi kommer att slänga när vi kommit fram. Våra kompisar har letat igenom sina källarförråd efter resväskor som dom inte hunnit slänga och vi har även köpt en på Blocket.

 Vi har varit hemma i 7 månader. Vi startade med att åka skidor en hel månad i April. Skidsäsongen i Åre slutar officiellt på Valborgsmässoafton med den traditionella störtloppstävlingen Skutskjutet som i år lockade över 2000 skidåkare från hela landet. I år kunde vi delta för första gången och kom upp i modiga ca 50 knutars medelhastighet, inte helt värdelöst för två "gråsuggor". Det kommer nog att bli en tradition för oss så länge vi kan stå på ett par skidor. Vi hade fin skotertur med Magnar och hans familj upp till en av byns tjärnar där vi drog upp 11 jättefina öringar. I övrigt så alternerade vi mellan skidturer och att färdigställa det tillbyggnadsprojekt av vår fjällstuga som vi påbörjade förra året. Det fattades lite målning och inredningsdetaljer inomhus och gräsmatta och ett litet trädeck utomhus samt att återställa utemiljön med gräsmatta etc. Restvirket räckte även till en liten vedbod. När allt var färdigt upptäckte vi att vi har en vattenskada i badrummet, i den gamla delen av huset. Halvkul, men försäkringen tar delar av skadan. Men det blir en del pyssel när vi kommer hem nästa år också. Vi har  varit i Jämtland i fyra omgångar denna sommar.

 Vi hade Erik en hel vecka uppe i Jämtland och fick prova på kondisen genom att vandra de 12 km uppför från Storulvån till Blåhammaren med mat och grejor för övernattning i tält. Ryggsäckarna var ganska tunga och när vi kom fram värkte det rejält ända nerifrån tårna och upp till axlarna på oss gamla så vi undrade faktiskt hur vi skulle ta oss ner dan därpå. Men en natts sömn i tältet med ösregn utanför gjorde susen. Dan därpå var vi fit for fight igen. Däremot var det omöjligt för oss att hålla jämna steg med Erik som älskar att vandra och är jätteduktig på det samtidigt som han ser det vackra i naturen. ”Ser ni vad vackert det är…!” fick vi höra titt som tätt under vår tur. 

stugan  packa-skoter

Stugan med tillbyggnaden och Nina som packar skotern för fisketur.

gngen  rummet

Gången in till nya rummet och interiörbild från tillbyggnaden. Vi har vacker vy över större delen av västjämtlands fjällvärld, från Kyrkstensfjället i söder till Snasahögarna i norr.

  vandrare    fika-ulvan

Erik leder vandringen i jämtlandsfjällen. T hö är det fikapaus i vindskyddet vid Ulvåtjärn.

taltare   vad

Övernattning i tält uppe på Blåhammren. På vägen tillbaks var det så mycket vatten i Ulvån efter nattens regn att vi måste vada över.

 kock

Erik har som resten av familjen intresse för matlagning och här vankas det påfyllning av god mat efter avslutad fjällvandring. Det  var tur att Erik tog över för vi orkade inte stå för matlagningen efter dagens strapatser.

Hur klarar man sig utan båt en hel sommar?? Ja redan förra året tittade Nina på fullt allvar i annonser för att hitta nåt billigt renoveringsobjekt för sådär 20-30 000, tx en IF-båt eller liknande, men gudskelov blev det inget av med det. I år snokade hon som så ofta tidigare på Sjöräddningssällskapets hemsida och hittade att de sökte fler frivilliga besättningsmän till räddningsstationen i Nynäshamn. Hon åkte dit på träff och blev antagen varpå jag blev lite avis och hakade på och fick också vara med. Vi har sen maj haft 4 jourveckor nere i Nynäshamn och tycker att det är riktigt trevligt. Som så ofta annars när man har med sjöfolk att göra så trivs vi mycket bra med de andra sjöräddarna därnere som är jättetrevliga och fina människor. Vi kommer att satsa på den verksamheten när vi är hemma och har redan fått börja träna att köra båtarna. Vi planerar att ta Skeppar 8 examen som krävs för att vi s sm skall få köra själva. Det här med segling och sjöliv har blivit en livsstil och vårt största intresse cirklar runt havet och båten. Det har lett till att vi också haft täta kontakter med andra långseglare, som vi har lärt känna, som precis som vi har båten på andra sidan atlanten. Vi har bland annat träffat besättningarna på Vagabond, Septima, Salt, Palmina, Sally Ruth och Solea som alla var båtlösa i sommar. Vi har också fått nya båt vänner genom Björn och Alice Berqvist  på Lady Glion från Insjön som bjöd alla besättningarna från dom svenska båtar dom träffat på sin segling till Caribien till en fantastisk helg i Dalarna, med bla ångbåtstur på Siljan.

nop-srss  srss

Så här ser vi ut när vi tjänstgör som frivilliga sjöräddare vid räddningsstationen i Nynäshamn. T hö ses Marc Wallenberg Jr 12 m räddningskryssare samt akter om den Vava uppkallad efter Axel Wallenberg som är en "828á". På andra sidan bryggan ligger ett miljösläp och en specialbyggd Rescue Runner.

lansning  vava

Nina övar länsning på "Marc" och kör mörkerövning på "Vava" tillsammans med Magnus v Friedrichs en av alla trevliga och ödmjuka sjöräddare som vi lärt känna på SSRS station i nynäshamn.

i-phone  insjon

T vä; Här är det i-phone träff för långseglare hemma hos Claes och Jaja (Septima) på Tynningö, kolla in minerna på alla galna smartphoneägare!! T hö en av sveriges äldsta fungerande ångbåtar (och extremt välskött dessutom!) förtöjd vid bryggan hos Alice och Björn Bergqvist som bjöd in till långseglarträff i en fantastisk miljö.

sill  pa-dack

Här bjuds på silllunch för hela gänget mitt ute på Siljan. Septima, Vagabond och amiralen på Osophine snackar på ångbåtsdäcket medan vi glider fram nästan helt ljudlöst på blankt vatten en oförglömlig upplevelse.

 

  maskinist    sjovillan

Björn var själv maskinist under hela resan. Det var intressant att höra att han hade eldat ångpannan i 4 dygn innan vi kom för att få upp rätt ångtryck. Ångbåtar är inget som man kan hoppa ombord på och sticka iväg med när man får lust utan kräver god framförhållning!

Vi får en fin vy över "Sjövillan" när vi återvänder. Det var i Sjövillan som resten av långseglarhelgen hos Alice och Björn gick av stapeln. Huset byggdes av fam Åhlen, grudarna av Åhlens, men ägs sen ganska länge av familjen Bergqvist och deras företag som är en av sveriges största privatägda sågar.

 

Vi har åxå haft fina dagar och veckor nere i Sörmland med bl a svampplockning, fiske, jakt och samvaro med familjen. Allra minst har vi varit hemma i Sumpan men där har vi ju tillbringat större delen av vårt liv tidigare och det står ju och väntar på oss.

 svamp  svamprens

Mat hämtad ur skogen på Jakobsdal. Marie och PärJr har plockat och rensar karl-johan och fina stolta fjällskivlingar.

 

// //