4-10/1, Les Saintes, Guadelope

Har en jättefin segling från Prince Rupert de 18 Nm upp till Les Saintes. Taktiken är numera klar; vi går ut med bottenrevad stor och motor tills vi är ur lä och hamnar i accelerationszonen utanför öns norra (resp södra) udde. Sen väljer vi försegel. Denna gång startade det med 3 m/s och kändes som vanligt onödigt försiktigt men sen drar det med mycket kort varsel i och vinden ökar till 14-15 m/s och sjön ökar drastiskt under 2-3 Nm sen stabiliserar det sig kring 10-12 m/s. Valet idag blev revad (3 varv) genua som sen fick minskas till en liten slips. Inte så mycket båtar på Les Saintes, vi lägger oss där vi ”brukar” ligga dvs utanför byn och söder om kajen. Men här är rejält rulligt och blåsigt. Som en rekommendation kan man nog säga att nån av de inre bojarna i den norra delen är bäst!! Vi får nån dålig natt med kraftig rullning och en stor amerikansk Oyster framför oss som förtöjt i bojen med löpande lina och därmed risk för att den sågas av i bojöglan. Dan därpå byter vi till en boj framför honom.

Perioden är blåsig med vågor upp till 3 m och vi blir kvar här 6 nätter. Vi knallar runt, återser Napoleons fästning, tar oss upp på Le Chameau, öns högsta punkt, även det en gammal befästning från Nappe-tiden. Har trevligt och umgås som vanligt med Vagabonderna.

fort-nap  iguan

Fort Napoleon. Tänk vad de skulle ha svettats i sina uniformer de franska soldaterna!! De flesta dog ju inte i krig utan av olika farsoter. Iguanerna är dock välanpassade till klimatet och har överlevt historien i rikligt antal.

les-saintes

Utsikt från Le Chameau med Le Bourg och ankringsplatsen (numera bojområde) samt Guadelope i bakgrunden.

// //