10-11/3 Great Harbour, Jost van Dyke och Chocolate Hole, St John USVI

Det här blir en LÅNG dag!! Lite vind, motor mot Jost van Dyke som vi ser fram emot att besöka. Ser delfiner på vägen. Det är N svall på ca 2,5 m som skall öka till 3,5-4 m nästa dag. Märker inte så mkt av det under resan. Vi avstår White Bay pga svallet och går direkt till Great Bay. Får s sm en boj skapligt långt in men även här rullar det en del. När vi skall in med jollen är det på gränsen när man kommer närmare jollebryggan och land. Vi skall bara stanna en natt pga det kommande höga svallet och bestämmer att cleara ut så vi bara kan sticka imorgonbitti. Ungarna tar taxitur upp till ”Bubbly Pool” som är en gryta där havsvattnet strömmar in både underifrån och uppifrån. På vägen till customs bokar vi in oss på Foxys barbeque. Tullen var inga bekymmer men Immigration upptäcker att vi hade uppehållstillstånd på BVI som gick ut redan 3/3 dvs för 6 dar sen. Jag hade inte noterat detta i våra pass och måste ha tillkommit pga nåt missförstånd när vi clearade in på Virgin Gorda. Bönar och ber, kommer med alla möjliga förslag och undanflykter men killen är stenhård, ”This is a serious violation, a crime, you will get high fines or prison, so please do me a favor leave the country immediately…” När ungarna kommer tillbaks från sin utflykt är de upprivna därför att när de kom fram till Bubbly Pool var där kaos med en död och en svårt skadad turist som dragits ut i den brytande sjön efter att de lite våghalsigt i överkant rört sig på kanten nära havet.

Så fort vi lugnat oss sticker vi vid 3 tiden på em iväg mot St John och USVI som gudskelov inte ligger så långt bort. Vi hinner in i Cruz Bay och clearar in i USA. Det gick smidigt men man tog 21 USD för att få ligga 20 min vid tullbryggan. Cruz Bay kommande från sjön var ingen höjdare. I böckerna står att man kan ankra norr om den N farleden men nu kom rangers och sa att 3 tim mx inte en minut längre. Sökte länge efter tänkbar liggplats men förgäves. Börjar skymma lite, går upp mot Caneel Bay men här är det för rulligt, vänder söderut igen, kollar sjökortet och böckerna-Great Cruz Bay som är ”privat” ligger närmast och skulle kunna vara en trång men tänkbar ankarplats. Hittar en bland alla bojade lokala båtar och ankrar varvid jag klämmer vä långfinger rejält under locket till ankarboxen, j-r vad ont en sån liten skada kan göra. Men då kommer en hyfsat vänlig men bestämd dam ut från en av lyxkåkarna i sin ribbåt och avvisar oss även därifrån. Vi möter en rangerbåt som kommer upp till oss för att meddela att det är fullt i vikarna österut. St John är ju till största delen nationalpark vilket innebär ankringsförbud och antalet bojar är begränsat kanske 3 max 8-9 per vik. Nu börjar det kännas som att det vore dags att ha hittat nattankringen. Provar nästa bay som är Chocolate Hole, även den ”privat” och här droppar vi ankaret längst ut vid inloppet som är rel smalt strax innan det blir kolmörkt.

 

jrs-aktern   skipper

Förväntansfullt gäng på väg mot Jost van Dyke. Vi blir glada och stolta när Erik tar över rodret och styr som en riktig skipper.

delfiner  trotta-grabbar

På vägen fick vi se delfiner vilket var jättekul eftersom det var premiär för Erik att se dom i frihet. Hur resten av dan förlöpte kan ni läsa om ovan!! Grabbarna blev i alla fall trötta av all uppståndelse.

ff

// //