6-7/2 Fort de France

Efter sedvanlig sovmorgon och frukost. Tar vi jollen in till Anse dÁrlet. Badar, snorklar lite och sen sticker vi iväg mot Fort de France endast 7 nm bort. Det känns OK att ”bara dra”, jollen på släp, vi skall ju snart jolla in till stan i Fort de France. Börjar med fin slör i 8 m/s.  Efter ca en timme och när vi ser fortet i huvudstan kommer en  squall med skyfall med vindbyar på 20 m/s. Egentligen inget större problem om det inte hade varit för jollen och att vi iö inte var riktigt sjöstuvade – slarv – man lär så länge man lever.

Det ramlar grejor ur skåpen. Jollen vobblar runt i luftenoch och skär ner i sjön och vi är mycket nära att förlora den, sitsen ramlar ur och försvinner ut på havet, men squallsen är ofta turligt nog kortvariga och med Ninas rådighet klarar sig jollen och allt annat. Vi ankrar i lä nedanför det gamla fortet mitt i stan. Hylteforsarna hämtar sin hyrbil för att kunna se övriga ön och bjuder sen på en god middag på en krog i stan innan de åker och checkar in på sitt hotell i Le Diamant.

Idag 7/2 blåser det på lite mer än tidigare men vi ligger bra i skaplig lä åtminstone för sjön. Beser delar av stan. Handlar lite. Umgås med Barbro och Janne från Solea, se nedan när de är med oss på Osophine.

jan-barbro  

Under middan i sittbrunnen blir vi inblandade som VHF relä för ett nödlarm. En engelsk seglare ”Sundowner” ropar och ber om hjälp att reläa ett pan pan meddelande. Det finns något problem med hans VHF kontakt varför han troligen inte kunnat nå sjöräddningen direkt. Vi svarar på hans anrop och tar på oss att vara ”Relay” för hans nödanrop. Vi anropar Coastguard på kanal 16 men inget svar trots flera försök. Nina har lösningen. Hon ringer 112, vi kommer till sjukhusets larmcentral som sen kopplar oss till en som pratar engelska på Coastguard. Så småningom  får vi åxå VHF kontakt med MRCC Fort de France som tackar Osophine för gott samarbete. Vi får besked att hjälp är på väg och vi ser även själva deras ”saftblandare” på väg ut i mörkret. Sundowner hade problem med draggning och höll på att driva in mot klipporna i den friska/hårda vinden. Vi hoppas få veta mer om vad som hände och fr a att allt gick bra för Sundowner och hennes besättning.

 

En annan av dagens begivenheter är att hemsidan nu har haft mer än 15000 besök sen den drog igång i slutet av maj 2010! En för oss helt osannolik men naturligtvis mycket uppskattad siffra! Tänk att vår segling följs med så stort intresse. Vi är mycket taxamma för och stimulerade av  intresset. Vi skall försöka leva upp till ev förväntningar om inte alltför glest mellan uppdateringarna och vi hoppas naturligtvis att vi mkt snart spränger 20000-vallen!! 

 

ff

// //