29-30// Kalmar

Nu har det blåst upp. Havet såg rel ok ut igår men nu verkar det lite vresigt. Prognosen är 9-13 SV vilket väl är OK för oss som ska upp i Kalmarsund. Mörka regntunga skyar gör oss dock lite vankelmodiga och vi avvaktar nästan 2 timmar innan vi tar oss i kragen och kastar loss. Går ut den östra vägen då sjön är ganska grov på andra sidan. Får sen en jättefin länssegling i 9-13 för bara försegel ända upp till Kalmar. Här är som vanligt ganska mycket båtar fra tyska. De ligger nog kvar pga den sv-friska till hårda vinden. Men plats finns, hamnen har utökats sen vi var här senast.

Vi har ju relativt gott om tid. Vi börjar så smått planera för Osophines hemkomst och kommer fram till att söndag 9/8 är bra för då är Erik & Co hemma och kan ta emot.

Ligger kvar 2 nätter, tvättar, bunkrar lite, ser på stan.

29/7 Utklippan

Fin segling med fullt ställ, slör. Tror inte våra ögon när vi angör Utklippan. Här ligger endast en enda segelbåt och den tillhör de som är hamnvärdar denna vecka. Vad har hänt? Här brukar ju vara ganska fullt så här års!? Ror över till huvudön. Får veta att det har varit mycket strul för SXK. Fastighetsverket har höjt hyrorna kraftigt så  nu disponerar man bara en lite ”etta” med pentry, resten är låst. Hamnkaptenen Conny har hoppat av och hans cafe och restaurang är låst. Avsaltningsverket har pajat och latrintömningen funkar inte, det finns visst ett ansenligt antal fulla tunnor som väntar på avtransport. Lägg därtill en ganska risig sommar vädermässigt så kanske det får räcka som förklaring till att det är nästan tomt. Men visst njöt vi av ensamheten….!

28/7 Hanö

 

 

Trevlig slör segling upp till Hanö som sen gammalt hör till favoriterna. Länge sen vi var här. Sedvanlig promenad Fyren, Engelska kyrkogården och Bönsäcken. Vi kan inte låta bli att känna en viss saknad när vi minns våra första besök här med en genuin fiskarbefolkning med stor respekt för sjön, gubbarna i sina blåkläder som satt på ljugarbänken nere i hamnen ända tills fruarna kom och hämtade hem dom.  Nu är här nästan bara tyskar!!


 

 

25-27/7 Simrishamn


 

 

Meteorologerna är ganska eniga, vi har en mellandag med svag vind från V sen blir det ostlig kuling 14-16 en dag och dagen därefter Västlig kuling 16-18 pga en snabb passage av ett ettrigt lågtryck. Valet blir att ”köra” hela sydkusten, runda Sandhammaren och ligga i Simris mens det blåser av sig. Har vi tur så kanske ovädret följs av vindar som kan ta oss till Christiansö vilket vi skulle uppskatta. Således en lång dag med motorlänsning innan vi når Simris som redan är sgs fullt av flera som tänkt samma tankar som vi. Flera båtar kommer och överfyller hamnen som sköts av 2 unga killar som inte har särskilt bra koll på någonting annat än att ta betalt och det görs vis en automat.  Vi gillar dock Simris och har ganska lätt att stå ut under de 2 dar som kulingarna rasar.

 

23-24/7 Höllviken, Falsterbo kanal

 

Idag är en alldeles speciell dag, vi ska segla hem till Sverige. Vi ska korsa vår egen kurs för första gången sen vi stack försommaren 2010. Vi har blivit bjudna på middag hos Anne, Erik & Åsa som befinner sig i Falsterbo. Vi väljer därför  Höllviken som natthamn.  Vi får åxå en fin liten mottagningskomitte som vinkar glatt när vi ligger i Falsterbokanalen och väntar på broöppning. Välkomtsmiddan var det verkligen inget fel på, piggvar, skumpa etc etc.


 

Jodå det blir en natt till här. Orsakerna är trevliga. Åsas barnbarn Anton ville sova i båt så han och mormor Åsa slaggade gott i förpiken trots att vinden vred mot NV vilket inte är trveligt då sjön går rakt in i Höllviken. Dessutom hade vi haft sms kontakt med Rune och Mia som var första ägare till vår båt. De låg i Köpen hamn med sin HR 42 ”Akvileja” så det blev ett kärt återseende med trevlig samvaro och goda rätter i vår knytismiddag.